You are currently viewing Λούντβιχ Μις βαν ντερ Ρόε: Ο εισηγητής του μινιμαλισμού στην αρχιτεκτονική – Βιογραφία

Λούντβιχ Μις βαν ντερ Ρόε: Ο εισηγητής του μινιμαλισμού στην αρχιτεκτονική – Βιογραφία

Ο Λούντβιχ Μις βαν ντερ Ρόε (Ludwig Mies van der Rohe) θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους αρχιτέκτονες του 20ου αιώνα, δίπλα στον Λε Κορμπιζιέ, τον Βάλτερ Γκρόπιους και τον Φρανκ Λόιντ Ράιτ. Η καριέρα του χαρακτηρίστηκε από την αλλαγή της χώρας στην οποία εργαζόταν (από το Βερολίνο μεταφέρθηκε το 1937 στις ΗΠΑ) και από μία σχεδόν ριζική μεταστροφή από τα πρώτα νεοκλασικά του κτίρια στα μεταγενέστερα αφαιρετικά του έργα για τα οποία έγινε διάσημος.
Ο αφορισμός του «less is more» («το λιγότερο είναι το περισσότερο») οδήγησε σε καθαρά γεωμετρικά και χωρίς διακοσμήσεις κτίρια που εντυπωσιάζουν για τις λεπτομέρειές τους, για τις κομψές τους αναλογίες και τα πολύτιμα υλικά τους (όνυχας, χρώμιο, μάρμαρο, μπρούντζος).

Ο διατήρησε με θρησκευτική ευλάβεια τον Μις βαν ντερ Ρόε ως ίνδαλμά του. Ο Αλμπέρτο Κάμπο Μπαέζα, ο Τζον Πόσον, ο Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ και ο Ζαν Νουβέλ είναι μερικοί μόνο από τους αρχιτέκτονες που έχει επηρεάσει, ενώ οι λιτοί του ουρανοξύστες έχουν αντιγραφεί πάμπολλες φορές.
Ο Μαρία Λούντβιχ Μίκαελ Μις (αργότερα προσέθεσε στο πατρικό και το μητρικό επώνυμο βαν ντερ Ρόε) γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου 1886 στο Άαχεν της Γερμανίας. Από τα μαθητικά του χρόνια εργάστηκε κοντά στον οικοδόμο πατέρα του και αργότερα μαθήτευσε κοντά σε διάφορους αρχιτέκτονες, όπου αντέγραφε διάφορα στιλ κι έμαθε τα μυστικά του επαγγέλματος. Δεν παρακολούθησε ποτέ επίσημα μαθήματα αρχιτεκτονικής, κάτι για το οποίο ήταν σχεδόν περήφανος.
Το 1912 άνοιξε το δικό του γραφείο στο Βερολίνο και το 1927 σχεδίασε ένα από τα πιο διάσημα κτίρια του 20ού αιώνα στη Βαρκελώνη, το γερμανικό περίπτερο για τη διεθνή έκθεση του 1929, το οποίο είχε μία περιπετειώδη διαδρομή. Γκρεμίστηκε ύστερα από μερικούς μήνες για να ξανακτιστεί ένα τέλειο αντίγραφό του στην ίδια θέση με εξονυχιστική ακρίβεια το 1986.

Αυτό το μικρό περίπτερο (γνωστό ως Barcelona Pavilion) διέθετε επίπεδη οροφή που στηριζόταν σε λεπτές μεταλλικές κολόνες. Τοίχοι από τηνιακό μάρμαρο και όνυχα στέκονταν ελεύθεροι από τα φέροντα στοιχεία κι έκρυβαν δυναμικά το εσωτερικό του χώρου και τα δάπεδα από τραβερτίνη.
Τα υπόλοιπα έργα του ακολούθησαν αυτή τη σπαρτιατική λιτότητα (μουσεία, κατοικίες, γραφεία, ουρανοξύστες, πανεπιστήμια) κι έφθασαν σ’ ένα μοναδικό βαθμό απλότητας. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν η κατοικία Φάρνσγουορθ (1951), μία ριζοσπαστική κατοικία που περιτριγυρίζεται από γυαλί και ο ουρανοξύστης Seagram (1958) στη Νέα Υόρκη.
Επιπλέον, ο Μις σχεδίασε και μερικά από τα πιο κορυφαία έπιπλα που σχεδιάστηκαν από αρχιτέκτονα τον περασμένο αιώνα: Οι καρέκλες του Barcelona ή οι MR20 με τις χαρακτηριστικές καμπύλες τους αποπνέουν αφάνταστη χάρη και αποτελούν σύμβολα υψηλού γούστου.
Ο Λούντβιχ Μις βαν ντερ Ρόε πέθανε στις 17 Αυγούστου 1969 στο Σικάγο, σε ηλικία 83 ετών.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >>