You are currently viewing Aνεμοστρόβιλοι, χαλάζι και καταιγίδες μετά τον καύσωνα σε Ιταλία και Ισπανία

Aνεμοστρόβιλοι, χαλάζι και καταιγίδες μετά τον καύσωνα σε Ιταλία και Ισπανία

Επιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης

Την ώρα που στην Ελλάδα προσπαθούμε να βρούμε δροσερά μέρη για να προστατευτούμε από τις υψηλές θερμοκρασίες και τον καύσωνα, στη γειτονική Ιταλία συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Καταιγίδες, ισχυρές χαλαζοπτώσεις, κεραυνοί και ανεμοστρόβιλοι έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στους δρόμους και αρκετούς τραυματισμούς πολιτών.

Να σημειωθεί πως πριν από αυτά τα νέα φαινόμενα στη χώρα υπήρχε καύσωνας. Περίπου το ίδιο σκηνικό πρίν την Ιταλία είχε συμβεί και στην Ισπανία.  Τα ακραία αυτά καιρικά φαινόμενα έχουν προβληματίσει τους μετεωρολόγους οι οποίοι κρούουν των κώδωνα του κινδύνου και για τις συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής.


Το μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι εάν αυτές οι ακραίες καιρικές συνθήκες επικρατήσουν και στην Ελλάδα έπειτα από τον παρατεταμένο καύσωνα. 

Η «Ζούγκλα» επικοινώνησε με τον διευθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρή Κολυδά ο οποίος ανέφερε:

«Κατά κανόνα οι μεγάλοι καύσωνες στον ελληνικό χώρο κλείνουν με απότομη πτώση της θερμοκρασίας λόγω της διελεύσεως ψυχρών μετώπων από τη χώρα μας. Δεν είναι λίγες οι φορές που αυτά τα ψυχρά μέτωπα κατά κανόνα προκαλούν μπουρίνια στη βόρεια Ελλάδα. Για παράδειγμα σε περιοχή κοντά στις Σέρρες εχθές είχαμε λίγο χαλάζι. Όμως τα ακραία αυτά φαινόμενα που βλέπουμε στην Ιταλία δεν φτάνουν στη χώρα μας».

Καταιγίδες και μεγάλη χαλαζόπτωση  έπληξαν το Μιλάνο. Στην περιφέρεια Βένετο, οι χαλαζόκοκκοι ξεπέρασαν σε διάμετρο τα δέκα εκατοστά, θυμίζοντας μπαλάκια του τένις.

Πρωτοφανές χαλάζι στην Φερράρα της Ιταλίας – Ανυπολόγιστες οι ζημιές

Καταστροφική χαλαζόπτωση στην Φερράρα της Ιταλίας το περασμένο Σάββατο. Το μέγεθος του χαλαζιού ήταν τρομακτικό και οι ζημιές που προκάλεσε ανυπολόγιστες.

 

 

Επίσης στην περιοχή Τσερνούσκο, ανεμοστρόβιλος προκάλεσε ζημιές σε στέγες σπιτιών, με πτώση κορμών και κλαδιών δέντρων. Πολλά γκαράζ και ανισόπεδες διαβάσεις πλημμύρισαν εξαιτίας της βροχής. Ακόμα στη Λομβαρδία εξαιτίας χαλαζόπτωσης, τουλάχιστον επτά κάτοικοι τραυματίσθηκαν, κυρίως λόγω της ολισθηρότητας των δρόμων, αλλά και από πτώσεις δέντρων. Τα βίντεο στα social media από διάφορες περιοχές με ακραία καιρικά φαινόμενα αποτυπώνουν πραγματικά την κατάσταση που επικρατεί στη γειτονική χώρα.


Εικόνες που προκαλούν σοκ και δέος έρχονται και από περιοχές της Ισπανίας που τις τελευταίες ημέρες πλήττεται από βροχές, με αποτέλεσμα να έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός στον κρατικό μηχανισμό της χώρας, αφού μετά από μία μακράν περίοδο ακραίας ξηρασίας, πλέον αντιμετωπίζει εξαιρετικά σοβαρές πλημμύρες.

Υπερκυτταρική καταιγίδα στην Ισπανία

Είναι η «βασίλισσα» των καταιγίδων. Η «υπερκυτταρική καταιγίδα» μεταφέρει σύννεφα που παράγουν πολύ ισχυρές βροχές, χαλάζι και ενίοτε ανεμοστρόβιλους. Ένα τέτοιο, σπάνιο και ιδιαίτερα σφοδρό φαινόμενο έπληξε τη Σαραγόσα της Ισπανία πριν από δύο εβδομάδες και συγκεκριμένα στις 10 Ιουλίου. 

 

Χαλάζι σε μέγεθος πορτοκαλιού έπεσε στην Πάντοβα της Ιταλίας

Πάντοβα – Ιταλία 19 Ιουλίου. Έπεφτε χαλάζι από μπάλες μεγέθους πορτοκαλιού, 10 πόντων! Ο κόσμος παρακολουθούσε έντρομος το πρωτοφανές για την περιοχή φαινόμενο! Οι καταστροφές μεγάλες.

 

Χαλάζι στο Μιλάνο

Χαλάζι έπεσε και στην περιοχή του Μιλάνου με τους κατοίκους να μην έχουν ξαναδεί τέτοια φαινόμενα στην πόλη.

 

Ισχυρές καταιγίδες στο Ούντινε 

Iσχυρή καταιγίδα στην περιοχή του Ούντινε στη Βόρεια Ιταλία και στυγκεκριμένα στον παραθαλάσσιο οικισμό Lignano Sabbiadoro.

 

Aνεμοστρόβιλος έπληξε την παραθαλάσσια πόλη Φάνο 

Ανεμοστρόβιλος έπληε το Φάνο, μια  παραθαλάσσια πόλη στην επαρχία Πέζαρο-Ουρμπίνο, Μάρκε, στην κεντρική Ιταλία. Είναι παραλιακό θέρετρο το οποίο βρίσκεται 12 χιλιόμετρα νοιοανατολικά του Πέζαρο. 

 

Η Ραβένα επίοσης χτυπήθηκε και από ανεμοστρόβιλο όπως είχε συμβεί στην ευρύτερη περιοχή του Μιλάνου. Τα δέντρα που έπεσαν και έκλεισαν τους δρόμους, ήταν αμέτρητα. 

Στην δε περιφέρεια Μάρκε της κεντρικής Ιταλίας, σε γνωστές παραλίες, δημιουργήθηκαν ξαφνικά πολύ ψηλά κύματα και το νερό έφτασε μέχρι τα εστιατόρια των οργανωμένων πλαζ. Ντόπιοι και τουρίστες που βρίσκονταν στην Φαλκονάρα, στο Πέζαρο και στην Σενιγκάλια, απομακρύνθηκαν αμέσως από τις ξαπλώστρες τους.

Η πρωτοφανής θεομηνία σε περιοχές της Βόρειας Ιταλίας προκλήθηκε μετά από δύο εβδομάδες ανελέητου καύσωνα που «έλιωσε» 23 από 27 ιταλικές πόλεις.Την ίδια στιγμή στη Ρώμη οι Ιταλοί υποδέχθηκαν ενθουσιασμένοι την πρώτη βροχή μετά από τις ατέλειωτες μέρες κόλασης που βίωσαν.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο