You are currently viewing Παράδοση – παραλαβή στα υπουργεία: Ολα όσα συνέβησαν στις επίσημες τελετές

Παράδοση – παραλαβή στα υπουργεία: Ολα όσα συνέβησαν στις επίσημες τελετές

Οι υπουργοί και υφυπουργοί της νέας κυβέρνησης, στελέχη που συνεχίζουν σε θέσεις ευθύνης αλλά και νέα πρόσωπα που δοκιμάζονται για πρώτη φορά, βρέθηκαν στα υπουργεία τους μετά την ορκωμοσία για την τυπική ανάληψη των καθηκόντων τους. 

Ύστερα από έναν μήνα υπηρεσιακής κυβέρνησης, οι σύντομοι απολογισμοί έδωσαν τη θέση τους στην συνοπτική αναφορά των προτεραιοτήτων από τα νέα επιτελεία. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει την Τετάρτη στις 11:00 στην πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στις 17:00 ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Υπουργείο Εξωτερικών – Γεραπετρίτης: Η ελληνική εξωτερική πολιτική θα παραμείνει μία πολιτική αρχών
Ο Βασίλης Κασκαρέλης παρέδωσε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών στον Γιώργο Γεραπετρίτη που χαρακτήρισε τον πρώην, υπηρεσιακό υπουργό έναν από τους «σοφότερους διπλωμάτες» της χώρας. 

Ο κ. Γεραπετρίτης ευχαρίστησε και τον Νίκο Δένδια «για την αδιαμφισβήτητα πετυχημένη θητεία του στο υπουργείο, που είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της ασφάλειας της χώρας, της ευημερίας και του διεθνούς κύρους της πατρίδας μας».
Ο νέος υπουργός διαβεβαίωσε πως η εξωτερική πολιτική της χώρας θα παραμείνει μία πολιτική αρχών.
Υπουργείο Υγείας – Χρυσοχοΐδης: Ανεπίλυτα πολλά, κρίσιμα ζητήματα
Ο νέος υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρέλαβε από την υπηρεσιακή υπουργό, καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου χαρακτηρίζοντας «ύψιστη τιμή» την ανάθεση του υπουργείου από τον πρωθυπουργό Κυριακή Μητσοτάκη. 
Προανήγγειλε την αναβάθμιση 80 νοσοκομείων και 156 Κέντρων Υγείας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, 10.000 προσλήψεις, κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού, και επέκταση του προγράμματος προληπτικών εξετάσεων. 

Πρόσθεσε ωστόσο πως «πολλά και κρίσιμα ζητήματα στον χώρο της Υγείας παραμένουν ανεπίλυτα», μιλώντας για τις αναμονές στα χειρουργεία και τις καθυστερήσεις στο ΕΚΑΒ. Ο υπουργός χαρακτήρισε προτεραιότητα τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και τη συνοχή του συστήματος.

Υπουργείο Αμυνας – Δένδιας: Δεν είναι απλό καθήκον
Η προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας «δεν είναι απλό καθήκον, αλλά συνταγματική υποχρέωση» τόνισε ο νέος υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας. 

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, τόνισε πως «θα ήταν καλό να αξιοποιηθεί η βελτίωση του μεταξύ μας κλίματος τους τελευταίους μήνες προς όφελος των λαών μας. Στην κατεύθυνση αυτή προσδοκώ ότι θα αποφευχθούν κατά το δυνατόν ενέργειες που θα αλλάξουν αυτό το κλίμα και θα οδηγήσουν σε παλινδρόμηση, σε καταστάσεις του όχι πολύ μακρινού παρελθόντος. Μόνο να ωφεληθούν έχουν οι δύο χώρες από την εμπέδωση θετικού κλίματος στη σχέση μας».

Υπουργείο Εσωτερικών – Κεραμέως: Αύξηση μισθών στο Δημόσιο
Αύξηση μισθών στον δημόσιο τομέα, σύγχρονα προγράμματα επιμόρφωσης και καθιέρωση κινήτρων και ανταμοιβής της παραγωγικότητας, προανήγγειλε από τη μεριά της η νέα υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, υποσχόμενη παράλληλα επιτάχυνση της διαδικασίας προσλήψεων μέσω του ΑΣΕΠ και ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού κράτους, περιφερειών και δήμων. 

Στην τελετή, η κα. Κεραμέως, ευχαρίστησε την υπηρεσιακή υπουργό Καλλιόπη Σπανού «για την άψογη διεξαγωγή των δύο εκλογικών αναμετρήσεων».

Υπουργός Παιδείας – Πιερρακάκης: Εδώ θα κριθούν όλα για δεκαετίες 
Θέλουμε τα παιδιά λιγότερο σαν σκληρούς δίσκους και περισσότερο ως επεξεργαστές». Αυτό τόνισε παραλαμβάνοντας τα νέα του καθήκοντα ως Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ο Κυριάκος Πιερρακάκης. 

Ο νέος υπουργός καταχειροκροτήθηκε όταν ανέφερε ότι στις βασικές προτεραιότητές του θα είναι η πλήρης ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του υπουργείου και η μείωση της γραφειοκρατίας. «Θα γίνει το πρώτο πλήρως ψηφιοποιημένο υπουργείο», είπε.
«Εδώ θα κριθούν όλα για τις επόμενες δεκαετίες», σημείωσε για το σημαντικό ρόλο του υπουργείου και πρόσθεσε ότι είναι το «κατεξοχήν υπουργείο που αναφέρεται στο μέλλον, επενδύει για το μέλλον, χρίζει το μέλλον και συνομιλεί με το μέλλον».

Υπουργείο Ανάπτυξης – Σκρέκας: Θα συνεχιστούν μέτρα όπως το «καλάθι του νοικοκυριού»
Η καταπολέμηση της ακρίβειας και του πληθωρισμού είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση, όπως είπε ο νέος υπουργός Κώστας Σκρέκας. Όπως είπε, εργαλεία όπως «το καλάθι του νοικοκυριού» βοήθησαν στην τιθάσευση του πληθωρισμού και προσέθεσε ότι παρόμοια μέτρα θα συνεχιστούν. Πιο αναλυτικές ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όπως είπε ο νέος υπουργός. 

«Έχουμε πολλά θέματα να προωθήσουμε, όπως προσέλκυση νέων επενδύσεων, να επιλύσουμε προβλήματα στον πληθωρισμό και την ακρίβεια και να ενισχυθεί η έρευνα, η καινοτομία και η τεχνολογία», σημείωσε. «Η Ελλάδα έχει βιομηχανία και ιστορία στη βιομηχανία και πρέπει να την βοηθήσουνε να επεκταθεί και να μεγαλουργήσει γιατί χωρίς παραγωγή στην χώρα δεν θα διασφαλίσουμε βιώσιμους όρους ανάπτυξης στο μέλλον». 
Υπουργείο Οικονομίας – Χατζηδάκης: Περισσότερα έσοδα, περισσότερες επενδύσεις
Ο νέος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε τους έξι στόχους για την οικονομία την επόμενη τετραετία, κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής από τον υπηρεσιακό υπουργό Θεόδωρο Πελαγίδη.
Στις προτεραιότητες του νέου επιτελείου είναι η άνοδος του ΑΕΠ κατά 3%, στόχος θα βοηθήσει και «στην αύξηση των μισθών κατά 25%». Είπε πως θα συνεχιστούν οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις και η στήριξη της επιχειρηματικότητας, για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα τους επόμενους μήνες.

Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η «υγεία» του τραπεζικού συστήματος, η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και των δημοσίων επενδύσεων καθώς και της δημόσιας περιουσίας από το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ, είναι επίσης στη λίστα του κ. Χατζηδάκη, με στόχο «περισσότερα έσοδα και περισσότερες επενδύσεις».
Υπουργείο Περιβάλλοντος – Σκυλακάκης: Φιλόδοξο πρόγραμμα για πράσινη μετάβαση
Χωρίς πολλές εκπλήξεις σε προγραμματικό επίπεδο, αλλά με αρκετό χιούμορ και κάποια απρόοπτα πραγματοποιήθηκε η παράδοση του υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας από τον υπηρεσιακό υπουργό Παντελή Κάπρο στον νέο υπουργό Θόδωρο Σκυλακάκη. Η τελετή καθυστέρησε ένα τέταρτο καθώς «έστησαν» τους κ. Σκυλακάκη και Κάπρο οι δύο υφυπουργοί, Αλεξάνδρα Σδούκου και Νίκος Ταγαράς, με τον κ. Σκυλακάκη να αξιοποιεί το χρόνο για μια πρώτη γνωριμία με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τα ρεπορτάζ της ενέργειας και του περιβάλλοντος.

«Βρίσκομαι εδώ για να υλοποιήσω το φιλόδοξο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την πράσινη μετάβαση και να βοηθήσω ώστε να ανταποκριθεί η χώρα στις πολλαπλές της υποχρεώσεις για θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος», ανέφερε ο νέος υπουργός.
Από την πλευρά του ο κ. Κάπρος, αστειεύτηκε σημειώνοντας ότι εκτός από τις εκκρεμότητες για θέματα ενέργειας αφήνει στο νέο υπουργό και αρκετές… κάψουλες καφέ.
Υπουργείο Πολιτισμού – Μενδώνη: Εμβληματικά έργα έως το 2025
Η Λίνα Μενδώνη, η μόνη υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης που διατηρεί το χαρτοφυλάκιο της παρέλαβε από τον υπηρεσιακό υπουργό Γιώργο Κουμεντάκη.
«Θέλω να ευχαριστήσω βαθύτατα τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη μοναδική τιμή που μού επιφύλαξε», είπε η Λίνα Μενδώνη, προσθέτοντας πως υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει. Η κ. Μενδώνη αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα εμβληματικά έργα που πρέπει να ολοκληρωθούν έως το 2025, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Τατόι και το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων.

Υπουργείο Δικαιοσύνης – Φλωρίδης: 
Σε φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης και παραλαβής του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Ο απερχόμενος υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Σπυρόπουλος υποδέχθηκε τόσο το νέο υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη, όσο και το νέο υφυπουργό Δικαιοσύνης Ιωάννη Μπούγα. «Το υπουργείο σας, κύριοι υπουργοί, είναι επιτελικό και είναι και άριστο» ανέφερε ο απερχόμενος υπουργός Δικαιοσύνης, καλωσορίζοντας τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Όσον αφορά τον τομέα της Δικαιοσύνης και όλα όσα σκεφτόμαστε να κάνουμε, προσωπικά δεν πρόκειται να πω τίποτα μέχρι την ημέρα των προγραμματικών δηλώσεων. Οφείλουμε να σεβαστούμε τη συλλογική κυβερνητική δουλειά. Αφού εκθέσουμε το πλαίσιο που σκεφτόμαστε για τον τομέα της Δικαιοσύνης, θα αρχίσουμε να εξειδικεύουμε, να ενημερώνουμε, γιατί τίποτα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε αυτόν τον τόπο αν πρώτα από όλους δεν είναι συμμέτοχος ο κόσμος», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Φλωρίδης.
Υπουργείο Αθλητισμού – Οικονόμου: Ο αθλητισμός ως δείκτης ποιότητας ζωής
Τη μεγάλη σημασία του αθλητισμού, καθώς απευθύνεται στο σύνολο σχεδόν του πληθυσμού, και τη σύνδεσή του με τομείς όπως η παιδεία, η μόρφωση, η προαγωγή της υγείας, ο τουρισμός και ο πολιτισμός, στάθηκε ο νέος αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Οικονόμου, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής που έγινε το μεσημέρι στο Υπουργείο Παιδείας. 

«Ο αθλητισμός είναι δείκτης ποιότητας ζωής και ευημερίας. Πιστεύω βαθιά ότι είμαι υποχρεωμένος να ξεπεράσω και να βελτιώσω τον εαυτό μου, ώστε να προσφέρουμε στους αθλητές και τις αθλήτριές μας τις βέλτιστες συνθήκες, ενόψει μάλιστα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024» πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου, υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση του πρωθυπουργού για αναβάθμιση του χαρτοφυλακίου του αθλητισμού και υπαγωγή του στο Υπουργείο Παιδείας, «είναι δηλωτική στη στόχευσή της».
Υπουργείο Τουρισμού – Κεφαλογιάνη: Ξεκάθαρο στίγμα στις βραχυχρόνιες μισθώσεις
Η νέα υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, που αναλαμβάνει για δεύτερη φορά το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, έθεσε ως προτεραιότητα την ισχύ, την ανταγωνιστικότητα και την βιωσιμότητα του ελληνικού τουρισμού. «Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να διατηρηθεί ψηλά στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη».

«Ο σεβασμός του περιβάλλοντος, η μείωση της εποχικότητας του τουριστικού προϊόντος, η αειφορία, η βιωσιμότητα αλλά και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, είναι πεδία στα οποία η νέα πολιτική ηγεσία θα δώσει ξεκάθαρο στίγμα», πρόσθεσε η κ. Κεφαλογιάνη. 
Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών – Σταϊκούρας: Υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα
Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, από τον απερχόμενο υπηρεσιακό υπουργό Ιωάννη Γκόλια, στο νέο υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα και τους υφυπουργούς Χριστίνα Αλεξοπούλου και Νίκο Ταχιάο.

«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν γίνει αρκετά. Θα κρατήσουμε τα πολλά θετικά και θα οικοδομήσουμε πάνω σε αυτά. Είναι, όμως, γεγονός ότι υπάρχουν και ζητήματα ανοιχτά, σημαντικά και μεγάλα», δήλωσε ο νέος υπουργός. 

«Στρατηγική μας είναι η αξιοκρατική αξιοποίηση του πλούσιου και έμπειρου ανθρώπινου δυναμικού του υπουργείου και η επιδίωξη των μέγιστων δυνατών πολιτικών, κοινωνικών και κοινοβουλευτικών συγκλίσεων και συναινέσεων, ώστε να αντιμετωπίσουμε τόσο τα υφιστάμενα όσο και προκύπτοντα προβλήματα».
Υπουργείο Ναυτιλίας – Βαρβιτσιώτης: Να γίνει η ναυτιλία από τους πιο παραγωγικούς τομείς 
Tις προτεραιότητες του παρουσίασε ο νέος υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Ναυτιλίας από τον υπηρεσιακό υπουργό Θ. Κλιάρη.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων της ελληνικής ναυτιλίας και ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι θα πρέπει, πάνω από όλα, «να καταστήσουμε την ελληνική ναυτιλία ως έναν από τους πιο παραγωγικούς τομείς της χώρας μας, με αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών». 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >>