You are currently viewing Μια «γόμα» σβήνει έμφυλα στερεότυπα στην τέχνη

Μια «γόμα» σβήνει έμφυλα στερεότυπα στην τέχνη

Στο τριήμερο φεστιβάλ των WOM.A (από 31/5) θα παρουσιαστούν εκθέσεις, συναυλίες και παραστάσεις, όπως η «Εκπαίδευση εις τα του οίκου διά νεαράς κορασίδας» των 4Frontal.
Η πρώτη συνάντηση της πρωτοβουλίας γυναικών Women in Arts (WOM.A) πραγματοποιήθηκε σε μια ταράτσα στην πλατεία Καραμανλάκη, τον Σεπτέμβριο του 2020.
«Το πρόβλημα των έμφυλων ανισοτήτων στον πολιτισμό συζητιόταν έντονα στις παρέες», εξηγεί η σκηνοθέτις Εριφίλη Γιαννακοπούλου.
«Οι κουβέντες, βέβαια, αυτές ήταν μεμονωμένες», σχολιάζει, μέχρι που εκείνη και η σκηνοθέτις Ιώ Βουλγαράκη αποφάσισαν να προσκαλέσουν σε μια συζήτηση όλες τις γυναίκες από τον χώρο των τεχνών που είχαν εκφράσει παρόμοιες ανησυχίες για τις διακρίσεις που υφίστανται λόγω του φύλου τους. Σε εκείνη την ταράτσα υπήρχε εκπροσώπηση από κάθε χώρο: θέατρο, μουσική, χορό, εικαστικά, σινεμά, παραγωγή στην τηλεόραση. Το πρώτο εύκολο συμπέρασμα από αυτές τις δημόσιες εξομολογήσεις ήταν ότι γυναίκες από διαφορετικούς χώρους άρθρωναν παρόμοια αιτήματα.
«Αρχισαν να ξετυλίγονται κοινές ιστορίες και γρήγορα συνειδητοποιήσαμε ότι δεν είμαστε μόνες μας», σημειώνει η ηθοποιός Αμαλία Καβάλη, στην οποία απονεμήθηκε πρόσφατα το θεατρικό βραβείο «Μελίνα Μερκούρη». «Δεν ήταν υπερβολή όλο αυτό που βιώναμε και ούτε είχαμε κάνει κάτι λάθος», προσθέτει. «Αυτή η πρώτη συνάντηση είχε τη γεύση του μοιράσματος και της επαλήθευσης», επιβεβαιώνει και η ηθοποιός Κατερίνα Μαυρογεώργη.

«Εχει αξία να πούμε πως όλο αυτό δεν κινείται από κάποια “γκρίνια”, είναι μια γιορτή, είναι μια αφορμή συνάντησης για τις γυναίκες», λέει η Εριφύλη Γιαννακοπούλου.

«Πάντα έχεις άγχος όταν πρόκειται να προτείνεις ή να διεκδικήσεις μια δουλειά, απλώς στη δική μας περίπτωση διαπιστώναμε ότι το άγχος πολλαπλασιαζόταν γιατί έπρεπε να σκεφτούμε και τη διαχείριση του απέναντι», λέει η Εριφίλη.
«Φοράς μια συγκεκριμένη “στολή” στον επαγγελματικό σου χώρο, “χτίζεις” μια συμπεριφορά, προλαμβάνεις αντιδράσεις, καταπιέζεις την όποια τρυφερότητα έχεις σαν άνθρωπος για να μην εκβιάσεις συμπεράσματα. Αν δείχνεις γλυκιά, είσαι χαζή ή ανίκανη. Αν δεν είσαι επιθετική, δεν ξέρεις τη δουλειά σου», συμπληρώνει. «Και από την άλλη, σε ένα επαγγελματικό ραντεβού, πρέπει να ανέχεσαι να ακούς το “Αμαλίτσα”, το κοριτσάκι. Η κακοποίηση μπορεί να πάρει πολλές μορφές», τονίζει και η Αμαλία.
«Μπορεί να ξεκινήσει με υποκοριστικά, που αμέσως δίνουν έναν τόνο στη συζήτηση, και να φτάσει στην περιθωριοποίηση μιας καλλιτέχνιδος. Θέλαμε να θίξουμε όλες τις εκφάνσεις του σεξισμού, από τις πολύ λεπτές αποχρώσεις του έως τις απολύτως εμφανείς. Και κυρίως να ερευνήσουμε ποια θέση μάς αναλογεί στην τέχνη. Πόσες γυναίκες έχουν ηγετικά πόστα σε δημόσιους οργανισμούς. Πόσες σκηνοθετούν, πόσες είναι χορογράφοι».
Στο τριήμερο πολυθεματικό φεστιβάλ που διοργανώνουν από 31/5 έως 01/06 στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, εκτός από παραστάσεις, προβολές, εκθέσεις, περφόρμανς και μουσικές βραδιές, φιλοξενούν και συζητήσεις που αφορούν τους θεσμούς και την εκπροσώπηση των γυναικών σε αυτούς με τη συμμετοχή των σημαντικότερων πολιτιστικών φορέων. «Εχει αξία να πούμε πως όλο αυτό δεν κινείται από κάποια “γκρίνια”, είναι μια γιορτή, είναι μια αφορμή συνάντησης για τις γυναίκες. Είμαστε μια “εύπλαστη” ομάδα που απλά απαντά σε αυτό που συμβαίνει», αναφέρει η Εριφίλη. Το σύμβολό τους είναι μια γόμα που σχεδίασε ο γραφίστας Γιώργος Γερακιανάκης.
«Μια γόμα που συμβολίζει τη δυνατότητα να αλλάξουν τα πράγματα, που σβήνει την πατριαρχία και δημιουργεί λευκή σελίδα για να διορθωθούν τα στερεότυπα», σχολιάζει και η Κατερίνα Μαυρογεώργη.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >>