ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΚΟΥΡΜΟΥΣΗΣ
15.06.2023 • 22:30
Κύριε διευθυντά
Εχει αναφερθεί επανειληµµένα κατά καιρούς, αλλά το λάθος επαναλαµβάνεται επίµονα και εκνευριστικά και ίσως να έχει εδραιωθεί τώρα πια ώστε να µην επιδέχεται διόρθωση. Το αγγλικό debate (γαλλ. débat, γερµ. Debatte) προέρχεται από το λατινικό ρήµα bat(t)uere (=χτυπώ, µάχοµαι) έχει καθιερωθεί να σηµαίνει διαµάχη, λεκτική αντιπαράθεση, διεξοδική συζήτηση, αψιµαχία, που µπορεί να φθάσει και µέχρι τα όρια του διαπληκτισµού, µεταξύ, συνήθως, δύο πολιτικών, επιστηµόνων ή άλλων που έχουν διαφορετικές απόψεις ή πεποιθήσεις.
Παλαιότερα γινόταν ενώπιον ακροατηρίου σε κάποια μεγάλη αίθουσα, θεατρικό προσκήνιο ή πανεπιστημιακό αμφιθέατρο. Σήμερα ένα debate γίνεται και από την τηλεόραση, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να ονομάζεται τηλεμαχία, δηλαδή κυριολεκτικά μάχη εκ του μακρόθεν, εξ αποστάσεως (τηλε = μακριά, τηλέμαχος, τηλεσκόπιο, τηλεβόλο, τηλεπάθεια), εν αντιθέσει με την αγχομαχία ή αγχιμαχία που σημαίνει μάχη εκ του συστάδην, από κοντά (αγχέμαχα όπλα). Ας ονομασθεί λοιπόν τηλεοπτική αψιμαχία ή διαμάχη.
Αυτό που έχει καθιερωθεί σήμερα στη χώρα μας ως debate (κακώς τηλεμαχία) γίνεται με μια ομάδα δημοσιογράφων που κάνουν ερωτήσεις σε μια ομάδα (ισάριθμων) πολιτικών διαφορετικών πεποιθήσεων που κάθονται απέναντί τους. Οι πρώτοι υποβάλλουν με σοβαρότητα στημένες, προβλέψιμες και προκατασκευασμένες ερωτήσεις και οι δεύτεροι ανταποκρίνονται με στόμφο, εμβρίθεια και μεγάλη ευκολία, εντός αυστηρά τακτών χρονικών ορίων, με επιμελώς προετοιμασμένες και απομνημονευμένες απαντήσεις σαν καλοί μαθητές που έχουν προγυμνασθεί σχολαστικά και επίπονα στο σπίτι τους με ένα λυσάρι που τους έχει εφοδιάσει το κόμμα…
Κωμωδία που θα ζήλευε και ο Αριστοφάνης…