You are currently viewing Ε.Ε.: Η Μελόνι αλλάζει τις συμμαχίες

Ε.Ε.: Η Μελόνι αλλάζει τις συμμαχίες

REUTERS
22.06.2023 • 07:03

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Τους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς ανέτρεψε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι χάρη στη σκληρή στάση που τήρησε στις συνομιλίες για το μεταναστευτικό. Τη στιγμή που η Ιταλία απαιτούσε διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της για την απέλαση αιτούντων άσυλο, η Γερμανία εξέφραζε ενστάσεις για την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με τη Ρώμη να κερδίζει την παρτίδα. Αυτή τη φορά το Βερολίνο υποχώρησε. Η ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά αποδείχθηκε πρόθυμη να συνταχθεί στο πλευρό της Μελόνι και της «μετα-φασιστικής» κυβέρνησής της. Χώρες με κεντρώες και αριστερές κυβερνήσεις, όπως η Ολλανδία και η Δανία, έμοιαζαν να υιοθετούν τον τρόπο σκέψης της Ρώμης στο μεταναστευτικό, σύμφωνα με άρθρο του Politico.
Η νέα συμμαχία δεν αφορά μόνο τη μεταναστευτική πολιτική, καθώς επεκτείνεται και στα σχέδια της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο ολοένα και περισσότερα σοσιαλδημοκρατικά και χριστιανοδημοκρατικά κόμματα εμφανίζονται πρόθυμα να συμβαδίσουν ή ακόμη και να συγκυβερνήσουν με την Ακροδεξιά, με αυτό το φαινόμενο να παρατηρείται πρόσφατα στην Ισπανία.

Αυτή η τάση αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην Ε.Ε. ενόψει των ευρωεκλογών του 2024. Προοδευτικές δυνάμεις εκφράζουν ήδη ανησυχίες για την ανασύνταξη της Δεξιάς, ενώ το ΕΛΚ αναζητάει συμμαχίες με ακροδεξιά κόμματα προκειμένου να προωθήσει την πολιτική του.
«Βλέπουμε ότι η Ιταλία είναι πλέον μία από τις χώρες που αναζητούν ουσιαστικές λύσεις στο μεταναστευτικό και αυτό διευκολύνει το ΕΛΚ στην προσέγγισή του προς τη Μελόνι», λέει ο Σουηδός κεντροδεξιός ευρωβουλευτής Τόμας Τόμπε.

Οι ιδιότυπες συμμαχίες δεν είναι πρωτοφανείς στην Ευρώπη. Το 2015 η συντηρητική καγκελάριος Μέρκελ άνοιξε τις πύλες της Ευρώπης στους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες του εμφυλίου στη Συρία. Η Μελόνι μοιάζει να έχει τον αέρα στα πανιά της. Το ακροδεξιό Κόμμα των Φινλανδών ήρθε δεύτερο στις βουλευτικές εκλογές της χώρας, ενώ οι βουλευτές του στο Στρασβούργο έσπευσαν να αποχωρήσουν από την κοινοβουλευτική ομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία» της Μαρίν Λεπέν, προκειμένου να ενταχθούν στο ηπιότερο Κόμμα Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών. Στη Δανία και τη Σουηδία τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην εξουσία έχουν στρίψει το πηδάλιο προς τα δεξιά, σκληραίνοντας την πολιτική ασύλου τους. Στην Ισπανία το ακροδεξιό Vox σημείωσε εντυπωσιακά ποσοστά στις τοπικές εκλογές και μοιάζει έτοιμο να ενταχθεί σε συντηρητική κυβερνητική συμμαχία μετά τις εκλογές του Ιουλίου.

Η Μελόνι δεν μπορεί πια να εμφανίζεται ως πολιτικό αουτσάιντερ. Παρότι η Ιταλίδα πρωθυπουργός δεν είναι Μέρκελ, προώθησε πολιτικές πρωτοβουλίες εξασφαλίζοντας τη στήριξη πολιτικών, όπως η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, οι οποίοι της προσφέρουν νομιμοποίηση και περγαμηνές ιδεολογικής μετριοπάθειας.
 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >>