«Είμαστε εδώ για υπηρετούμε αξίες, όχι για το πολιτικό κόστος. Για μας η ανθρώπινη ζωή έχει την ίδια αξία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της διακαναλική συνέντευξης ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου.
Απαντώντας σε ερώτηση για το τραγικό ναυάγιο της Πύλου, είπε ότι «δεν ζήτησα να επιρρίψω ευθύνες, έθεσα κρίσιμα ερωτήματα», σημειώνοντας κατά την επίσκεψη του εκεί και στις συνομιλίες που είχε με την ηγεσία, διαπίστωσε ότι «έχουν πέσει σε μία σειρά αντιφάσεις».
«Δεν θα κάνω τον εμπειρογνώμονα, αλλά επειδή συνομίλησα με αυτούς τους δυστυχείς ανθρώπους, οι μαρτυρίες τους είναι συγκλονιστικές», είπε και πρόσθεσε: «Θα είμαι ο τελευταίος που θα επιρρίψω ευθύνες στο Λιμενικό Σώμα. Αν υπάρχουν ευθύνες αφορούν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και την ηγεσία». «Δεν θα σωπάσουμε, θα είμαστε εδώ να θέτουμε ερωτήματα, γιατί αυτό επιτάσσουν οι αξίες μας», τόνισε.
«Νόμπελ ανευθυνότητας»
Ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε και τις αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι του παρείχε δύο ενημερώσεις για παρεμβάσεις του τουρκικού προξενείου στη Θράκη, όσο ήταν πρωθυπουργός. Είπε ότι κ. Μητσοτάκης παίρνει «νόμπελ ανευθυνότητας σε ένα κρίσιμο εθνικό θέμα», καθώς -όπως αποκάλυψε- «στο ίδιο σημείωμα της ΕΥΠ γίνεται σαφής αναφορά και στον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας».
«Με φέρνετε σε δύσκολη θέση, γιατί δεν έχω συνηθίσει δημόσια να μιλώ για απόρρητα και άκρως εμπιστευτικά έγγραφα. Είμαι υποχρεωμένος να το κάνω, διότι βλέπω ότι αυτήν ήταν μια στρατηγική επιλογή που έχει να κάνει με την αλαζονεία του κ. Μητσοτάκη να μην υπάρχει κανένα σημείο άλλου χρώματος στο χάρτη, αλλά και με τη σκοπιμότητά του να ψαρέψει ψήφους της ακροδεξιάς. Εγώ επί 4,5 χρόνια έστελνα τον αρχηγό της ΕΥΠ να ενημερώσει τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης», ανέφερε.
«Αισθάνομαι ότι έχουμε να κάνουμε με μια αθλιότητα και ανευθυνότητα, όταν στο ίδιο ενημερωτικό σημείωμα που μου έστειλε ο κ. Μητσοτάκης γίνεται σαφής αναφορά στον υποψήφιο της Ν.Δ., αποκαλύπτοντας ότι επρόκειτο για στρατευμένο στην Άγκυρα πολιτευτή», είπε. «Το κάνω και για έναν ακόμη λόγο», τόνισε, λέγοντας ότι μίλησε για «Τούρκους της Δυτικής Θράκης».
«Εγώ δεν θα ζητήσω σήμερα εξίσου ανεύθυνα να τον αποσύρει από τα ψηφοδέλτια, ή να κάνει δηλώσεις εθνικοφροσύνης», εκτιμώντας ότι «θα τα βρούμε μπροστά μας στο μέλλον».
«Ο κ. Μητσοτάκης μου ζητούσε να πω ότι ότι 20.000 με 25.000 πολίτες είναι υποκινούμενοι», υπογράμμισε.
«Το να ζητάει κανείς δηλώσεις εθνικοφροσύνης από μουσουλμάνους βουλευτές μας δεν είναι κάτι καινούριο: το έχουν κάνει οι κύριοι Κασιδιάρης και Μιχαλολιάκος», είπε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει ότι «ακολουθεί ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Σκέρτσος τακτικές Μιχαλολιάκου και Κασιδιάρη».
«Δηλώσεις εθνικοφροσύνης από βουλευτές που ορκίζονται στο Σύνταγμα δεν θα κάνουμε εμείς. Είναι ντροπή, δεν θα τον ακολουθήσουμε», τόνισε, προσθέτοντας ότι ο «ωμός εκβιασμός της κυρίας Μπακογιάννη μπροστά στις κάμερες έγινε για να τον ακούσει κάθε κοινωνική ομάδα. “Όποιος βρεθεί απέναντι, θα περάσει δύσκολα” ήταν το μήνυμα».
«Η Ν.Δ. θέλει μια επτακομματική ή οκτακομματική Βουλή»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άρχισε με μία σειρά εισαγωγικών σκέψεων, λέγοντας ότι «η Ν.Δ. επιδιώκει ένα ανεξέλεγκτο καθεστώς» και «μια ανίσχυρη και κατακερματισμένη αντιπολίτευση».
Πρόσθεσε ότι «η Ν.Δ. θέλει μια επτακομματική ή οκτακομματική Βουλή, γραφική και απαξιωμένη», άρα «καλούμε κάθε προοδευτικό και δημοκρατικό πολίτη να αποτρέψει αυτή την τρομακτική εκδοχή, στην κάλπη».
«Το εκλογικό σύστημα θέτει τα διλήμματα», είπε, σημειώνοντας ότι «δεν διακυβεύεται αν θα έχουμε τρίτες εκλογές» και πως «είναι κρίσιμο να έχουμε έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ».
Συμπλήρωσε ότι πρέπει να αποτραπεί «να μοιάζει η Ελλάδα με την Ουγγαρία του Όρμπαν» και κλιμάκωσε την επίθεση κατά της Ν.Δ., λέγοντας: «η αλαζονεία και η έπαρση του κ. Μητσοτάκη δεν κρύβεται».