του Στράτου Στρατηγάκη
Ο υποψήφιος που αγωνιά για την επιτυχία του στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, αυτός που νιώθει ότι βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού καλό είναι να έχει υπόψη του τα εξής πράγματα.
1. Δεν τα παρατάμε ποτέ. Αυτό πρέπει να είναι αρχή ζωής. Τα παραδείγματα γύρω μας πάρα πολλά, από όλους τους χώρους. Ο αθλητισμός μας δίνει πολλά τέτοια παραδείγματα, όταν βλέπουμε ομάδες στο ελληνικό πρωτάθλημα μπάσκετ να παίζουν με τις κορυφαίες ομάδες, που όλοι μας γνωρίζουμε ότι είναι αδύνατο να κερδίσουν. Και όμως κατεβαίνουν στο ματς και αγωνίζονται, παρότι όλοι γνωρίζουμε ότι θα ηττηθούν. Δεν τα παρατάνε. Έτσι πρέπει να κάνουμε και εμείς. Δεν τα παρατάμε, δεν κλείνουμε τα βιβλία, όσο και αν φοβόμαστε ότι δεν θα τα καταφέρουμε.
2. Ο πρώτος στόχος μας είναι να περάσουμε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να υποβάλουμε Μηχανογραφικό. Η ΕΒΕ υπολογίζεται από το μέσο όρο των γραπτών του υποψηφίου, χωρίς κανένα συντελεστή. Αν ένας υποψήφιος δεν είναι καλός σε ένα μάθημα και φοβάται ότι θα αποτύχει σ’ αυτό το μάθημα έχει λύσεις.
Τα Μαθηματικά στο 4ο Πεδίο, για παράδειγμα, αποτελούν το φόβητρο των υποψηφίων. Πράγματι κάθε χρόνο ο μέσος όρος των γραπτών των υποψηφίων είναι από 5,8 έως 6,8. Ένας υποψήφιος που δεν είναι καλός στα Μαθηματικά, όπως χιλιάδες άλλοι, μπορεί να ρίξει το βάρος του στο μάθημα που του φαίνεται ευκολότερο, να πετύχει υψηλή βαθμολογία και να ξεπεράσει το σκόπελο της χαμηλής βαθμολογίας στα Μαθηματικά. Ας δούμε μερικά παραδείγματα.
Στο 4ο Πεδίο ο μέσος όρος των γραπτών όλων των υποψηφίων ήταν 10,45 το 2022. Αυτός ο μέσος όρος μας έδωσε ΕΒΕ από 8,36 έως 12,54. Όποιος υποψήφιος είχε μέσο όρο μεγαλύτερο από 12,54 μπορούσε να δηλώσει στο Μηχανογραφικό του όποια σχολή ήθελε, χωρίς κανένα περιορισμό. Όποιος υποψήφιος είχε μέσο όρο μικρότερο του 8,36 δεν μπορούσε να δηλώσει καμία σχολή, δεν μπορούσε, δηλαδή, να υποβάλει Μηχανογραφικό.
Στο παράδειγμά μας έχουμε δύο υποψηφίους που γράφουν στα Μαθηματικά 5, κάτω από το μέσο όρο του 2022, που ήταν 6,8. Δείτε τους βαθμούς τους στα τρία άλλα μαθήματα. Ο πρώτος υποψήφιος, με μέσο όρο 9, μπορεί να επιλέξει μεταξύ 74 τμημάτων. Ο δεύτερος υποψήφιος μπορεί να επιλέξει μεταξύ 132 τμημάτων, σχεδόν τα διπλάσια.
Και οι δύο υποψήφιοι έγραψαν Μαθηματικά 5. Ο δεύτερος, όμως, δούλεψε περισσότερο στα άλλα τρία μαθήματα, αναγνωρίζοντας, το αδύνατο σημείο του στα Μαθηματικά, φρόντισε να το καλύψει από τα υπόλοιπα μαθήματα. Έγραψε 2 μονάδες παραπάνω στη Γλώσσα, 1 μονάδα στην Πληροφορική και 7 μονάδες παραπάνω στην Οικονομία, από τον πρώτο υποψήφιο.